Pages

27 January 2013

Alimente pentru o memorie perfectă

Dacă în expunerile precedente ne-am ocupat de o serie de sisteme și tehnici ce țin de imaginație și de lumea incorporală, astăzi a venit vremea să ne aplecăm asupra alimentației și rolului pe care aceasta îl are în construirea unei memorii perfecte.
Utilizarea sistemelor și tehnicilor descrise, precum și a celor ce urmează a fi prezentate în articolele viitoare, este suficientă pentru a observa o îmbunătățire uimitoare a memoriei noastre. Simpla schimbare a modului de abordare a unui subiect ce se vrea a fi memorat, împreună cu angajarea imaginației și a simțurilor, determină o creștere spectaculoasă atât în ușurința cu care memorăm, cât și în atitudinea pe care o vom avea față de această operațiune mentală indispensabilă.

Totuși, niciodată nu trebuie să uităm faptul că memoria, oricât de imaterială ar fi și indiferent de îndeplinirea rolului de scrib al sufletului - precum plastic a definit-o Aristotel - funcționează prin intermediul unui organ complex - creierul uman. Acesta, la fel ca toate celelalte organe ale corpului, este predispus către degenerare sau regenerare, în funcție de stilul de viață adoptat și de alimentația pe care înțelegem să o urmăm zilnic.
Astfel fiind, dictonul "Mens sana in corpore sano'' ( O minte sănătoasă, într-un corp sănătos ) primește noi valențe în cotidianul dominat de mâncăruri rapide, rafinate și de cele mai multe ori, nesănătoase pentru corpul nostru.

Câteva alimente pot fi utilizate drept combustibil pentru dezvoltarea capacităților mentale utile memorării.
- bananele conțin potasiu și magneziu, elemente indispensabile pentru buna funcționare a creierului;
- mazărea conține proteine vegetale și substanțe ce ne ajută să ne concentrăm mai bine;
- ouăle sunt recomandate pentru conținutul ridicat de colină, o substanță cu rol dovedit în îmbunătățirea memoriei;
- somonul și peștele oceanic conține acizii grași Omega 3 și Omega 6, esențiali pentru o mai bună concentrare;
- fasolea și lintea conțin proteine vegetale, lecitină și glucide, în proporții ideale pentru sănătatea sistemului nervos;
- afinele, prin antioxidanții lor, sunt micile vedete ale alimentației dedicate unei memorii perfecte;
- uleiul de măsline și uleiul de avocado sunt recomandări zilnice pentru performanțe intelectuale sporite;
- vinul roșu conține, de asemenea, antioxidanți; precizăm că numai consumul în cantități moderate este benefic pentru creier, în caz contrar efectele acestuia fiind devastatoare pentru sistemul nervos;
- nucile, arahidele și migdalele dezvoltă capacitatea de concentrare;
- ciocolata neagră conține flavonoizi, importanți pentru buna funcționare a creierului;
- ceaiul verde crește capacitatea de concentrare.

Precizăm și subliniem faptul că simpla ingerare a acestor alimente nu este suficientă pentru dezvoltarea unei memorii perfecte, după cum nici utilizarea sistemelor și tehnicilor de memorare, lipsită de suportul nutrițional, nu contribuie integral la dezideratul nostru declarat.
Nutriția și antrenamentele mentale trebuie să se completeze reciproc, numai în acest fel combustibilul mental fiind suficient pentru a pune în mișcare mecanismul eficient al imaginației și, implicit, puterea infinită a memoriei noastre.
În articolele viitoare, dedicate stilului de viață util dezvoltării unei memorii perfecte, vă vom oferi câteva rețete gustoase și hrănitoare și vom sublinia rolul activităților fizice în buna funcționare a creierului.
Săptămâna viitoare însă, după această pauză dedicată gurmanzilor, vom prezenta bazele unei noi tehnici de memorare, cel puțin la fel de utilă și eficientă precum cele ce au fost deja prezentate.
Floreant dendritae!

No comments:

Post a Comment