Pages

02 January 2013

Importanța memoriei

Este un truism faptul că trăim într-o epocă dependentă de tehnologie. Ceea ce părea imposibil în urmă cu 10 ani devine astăzi banalitate, iar progresul tehnologiei va transforma în realitate cele mai îndrăznețe vise ale omenirii. Însă nu toate realizările epocii moderne echivalează cu progresul nostru personal, ca ființe chemate să evoluăm în primul rând în plan spiritual. Din anumite puncte de vedere, progresul devine regres.
Obiectivul prezentului proiect este popularizarea unor sisteme și tehnici ce în trecut erau considerate o adevărată artă. Memoria noastră, înțeleasă drept capacitate de întipărire, recunoaștere și redare a informațiilor, a fost puternic alterată odată cu evoluția tehnologiei, sistemele și tehnicile atât de prețuite de predecesorii noștri pierzându-și în prezent nu numai atributul artistic, ci și identitatea și recunoașterea socială.
Odată cu apariția și răspândirea dispozitivelor electronice de stocare a informației, am învățat să ne externalizăm memoriile. Zilele de naștere ale prietenilor ? Avem calendare electronice accesibile de pe laptop, tabletă sau smartphone. Numerele de telefon ale cunoștințelor ? Avem telefoane capabile să rețină o agendă cu un număr infinit de intrări. Liste de cumpărături, activități cotidiene, coduri și parole ? Se găsesc suficiente post-it-uri și aplicații ce fac față cu brio acestor sarcini mărunte.
Dacă tehnologia ne face viața mai ușoară, scutindu-ne de corvoada de a reține toate aceste amănunte, la ce folos atunci să reînviem tehnici de memorare aparent anacronice și redundante ?
Trei argumente au stat la baza inițierii proiectului deschis prin această introducere.
1. Fără memorie nu putem evolua, indiferent de direcția pe care o alegem în plan personal sau profesional. De la simpla lectură a acestor cuvinte și până la aplicarea unor ecuații matematice complexe, totul a început odată cu memorarea elementelor ce ne-au permis recunoașterea, redarea și procesarea.
2. Satisfacția cunoașterii nu vine din accesarea sistemelor informatice, ci din capacitatea de a reda și procesa rapid informații pe care le-am acumulat prin propriul efort și le accesăm cu ușurință, ca urmare a aplicării sistemelor de memorare.
3. Aplicarea sistemelor de memorare va îmbunătăți semnificativ toate domeniile în care activăm, indiferent că suntem elevi, studenți, doctori, vânzători, avocați, contabili, etc.
Este un paradox faptul că în sistemul nostru educațional, întemeiat într-o proporție covârșitoare pe capacitatea de memorare, aceste tehnici nu sunt menționate în niciun manual, în nicio etapă a evoluției școlare. Dacă studiul oricărei științe este susceptibil de o metodologie, atunci cu atât mai mult memorarea, ca activitate inexorabil legată de orice studiu, prezintă o importanță primordială.
Deschidem, așadar, calea către cunoașterea și înțelegerea unor sisteme de memorare concepute încă din antichitate și folosite cu succes de unele dintre cele mai mari personalități ale istoriei. Urmând această cale bătătorită de personalități ilustre, vom învăța să ne utilizăm memoria în cel mai eficient mod cu putință, reținând mult mai ușor informațiile și păstrându-le vii oricât de mult timp dorim.
Așadar, prefigurând explicațiile ce vor urma, imaginați-vă că ne urcăm împreună într-o corabie uriașă, la cârma căreia se vor afla, pe rând, Cicero, Seneca, Giordano Bruno sau Toma d'Aquino. Vom naviga pe mări tulburi, vom vizita locuri mirifice și vom așeza ancora în cele mai neașteptate porturi. Pornim într-o călătorie ce nu se va termina niciodată, dar fiecare val peste care vom trece ne va îmbogăți intelectual, spiritual și, de ce nu ?, material, aflând împreună motivele pentru care imaginația este mai importantă decât cunoașterea.

2 comments:

  1. Abia astept sa vad continuarea si sa incep sa-mi insusesc tehnicile de memorare!
    PS: Cat de util ar fi fost acest blog si acum cativa ani, in timpul facultatii de medicina,la anatomie si toate celalalte materii bazate in proportie mare pe memorie....Dar nu este timpul pierdut.
    R.

    ReplyDelete
  2. Intr-adevar, nu este niciodata timpul pierdut. Putem sa ne insusim tehnicile ce urmeaza a fi descrise oricand pe parcursul vietii, demoland chiar si mitul unei memorii ce se deterioreaza progresiv odata cu varsta. Te invitam sa explorezi alaturi de noi aceste sisteme si tehnici si sa-ti exprimi oricand parerile.

    ReplyDelete