Pages

17 February 2013

Metoda loci - aplicarea

Săptămâna trecută am schițat o scurtă introducere în stăpânirea uneia dintre cele mai puternice metode de memorare - metoda loci. Am aflat cu acea ocazie că tehnica pe care ne propunem să v-o împărtășim pornește de la un nivel extrem de simplu - locurile familiare din locuința noastră - pentru a realiza o performanță inegalabilă în lumea mnemotehnicii - amintirea riguroasă, într-o ordine prestabilită, a informațiilor ce sunt plasate în respectivele locuri.
În cele ce urmează, vom exemplifica în mod concret aplicarea metodei loci pentru amintirea unei banale liste de cumpărături sau a unor termeni diferiți necesari în activitatea noastră cotidiană.

Aplicarea metodei loci pentru memorarea unor termeni aleatorii
Să presupunem că ne interesează memorarea listei de cumpărături pentru săptămâna viitoare (la fel de bine, termenii utilizați pot reprezenta orice alte elemente din sfera noastră de interes, precum sarcinile zilnice - to do list).
Așadar, lista noastră de cumpărături poate fi următoarea:
apă plată, iaurt, înghețată, pâine, ouă, ciocolată, pește, cașcaval.

Cele opt elemente presupun opt obiecte regăsite în sufrageria noastră, de care le vom lega cu ajutorul unei asocieri bizare. În scop didactic, vom face referire la o sufragerie fictivă, cu obiecte ce se presupun a se regăsi în majoritatea sufrageriilor noastre - în aplicarea concretă a tehnicii, veți folosi propriile obiecte, conform așezării lor în imobilul personal.

Așadar, intrând în sufragerie și uitându-ne în stânga, observăm cu uimire că pe măsuța de cafea este așezată o carafă spartă, din care curge cu un debit impresionant o apă cristalină de izvor. Pe taburetul de lângă măsuță, o pisică folosește o lingură pentru a savura tacticos o porție proaspătă de iaurt. Mai departe, înaintând prin sufragerie, în vaza de flori din colțul stâng se află un buchet de lalele înghețate. Lângă vază, pe peretele din față, tabloul nostru cu imagini din Paris s-a metamorfozat într-un tablou ce redă un coș cu pâine.
Pe canapeaua de sub acest tablou se află o găină (ouă), ce ciugulește dintr-o ciocolată. Lângă canapea, pe fotoliul nostru preferat, un pește imens fumează un trabuc. În fine, pe etajera din colțul din dreapta, un șoricel roade de zor dintr-o roată de cașcaval.

Din nou, este important ca imaginile formate să fie cât mai vii și colorate. Nu neglijați faptul că obiectele și ordinea în care sunt așezate corespund unei sufragerii imaginare, motiv pentru care efortul memorării va fi dublu: pe de o parte, veți memora obiectele și ordinea lor, iar pe de altă parte, termenii din lista noastră de cumpărături - aspecte ce vor încetini oarecum memorarea noastră.

Dimpotrivă, vă sfătuim să abandonați sufrageria imaginară din exemplul anterior și să plasați termenii din lista de cumpărături în propria sufragerie, în interacțiune cu propriile obiecte, urmând sugestiile de mai sus. În acest fel, efortul memorării va fi mult diminuat, întrucât ordinea obiectelor este atât de bine întipărită în memorie (și chiar în subconștientul vostru), încât plasarea imaginilor noi se va face cu ușurință.

Principiile tehnicii sunt extrem de simple: obiectele cunoscute din sufrageria voastră oferă suportul material pentru interacțiunea cu noile imagini, asigurând în același timp și ordinea lor. Este același principiu pentru care un card de memorie poate fi reutilizat frecvent prin stocarea unor date diferite: cardul, asemeni obiectelor, asigură suportul material pe care sunt inscripționate datele, respectiv imaginile noastre.

Odată ce imaginile sunt plasate în interacțiune cu obiectele din sufragerie, le veți vizualiza în ansamblu cu ocazia efectuării cumpărăturilor. Este suficient să vă plimbați prin supermarket și, în același timp, să vă plimbați mental prin propria sufragerie, unde veți descoperi, în interacțiune cu obiectele ce o mobilează, imagini ale cumpărăturilor pe care vi le-ați propus a le face.

Chiar dacă veți opune o oarecare rezistență în formarea acestui obicei de a stoca mental listele de cumpărături, opinând că este mai simplu să le scrieți pe o foaie de hârtie sau într-o aplicație a telefonului mobil, avantajele pe termen scurt și lung ale acestei metode sunt incontestabile:
- odată stocată prin metoda loci în memoria voastră, lista de cumpărături nu poate fi uitată acasă, la fel ca foaia de hârtie sau telefonul mobil;
- nu va trebui să priviți permanent, în supermarket, suportul fizic pe care ați scris lista de cumpărături;
- memoria voastră va fi antrenată permanent;
- conexiunile mentale și capacitatea de vizualizare vor crește considerabil.

Încercați să folosiți această metodă pentru lista de cumpărături sau pentru activitățile zilnice de la birou. Cu timpul, aceste aptitudini se vor dezvolta peste așteptări, beneficiind de o memorie prodigioasă. Săptămâna viitoare vom aprofunda tehnica loci prin utilizarea unor termeni profesionali și prin sugestii de îmbunătățire a vizualizării. Până atunci, practicați și aplicați!

9 comments:

  1. Salut, numele meu este Pupaza Gabriel si pt ca vad ca esti interesat de metoda loci vreau sa-ti spunc a eu sunt pe la inceut.Am trecut de faza cu listele de cumparaturi si cateva cuvinte insiruite ca sa e retin.

    Am insa dificultati atunci cand am de memorat la biologie pt ca am bacul anul asta si mai am doar 4 luni.
    Ce dificultati am?
    Poi nu stiu cum sa fac ascieri la fraze sau definitii.Iar ca sa intelegi, ia o definitie oarecare, sau cuvinte fara sens si memoreaza-le, si atunci o sa intelegi.

    Te astept cu un raspuns.

    ReplyDelete
  2. Vreau sa spun ca la fel ca si tine atunci cand ai fost la inceut intalnesc dificultati, ma blochez.

    Am nevoie sa ma ajuti iar eu te voi rasplati!

    ReplyDelete
  3. Draga Gabriel,
    Cu putina imaginatie nimic nu este imposibil. Afirmai ca inveti pentru biologie... Iata o posibila definitie ce neindoielnic ridica probleme de memorare mai mari decat o simpla lista de cumparaturi:
    "Celula este o unitate morfo funcțională elementară a tuturor organismelor procariote și eucariote. Ea reprezină un prim nivel de organizare a materiei vii, dotat cu capacitatea de autoreglare, autoconservare și autoreproducere".
    Secretul este memorarea cuvintelor cheie din definitie, pentru ca atata vreme cat nu memorezi o poezie (in care fiecare cuvant are importanta sa), ceea ce conteaza este cuvantul-cheie ce-ti va aminti de sensul logic al frazei.
    Lasand teoria deoparte, iata cum vad eu memorarea eficienta a definitiei de mai sus:
    Cuvinte-cheie in prima fraza: unitate morfo functionala elementara, procariote si eucariote.
    Cuvinte cheie in fraza secunda: prim nivel de organizare, capacitate cu 3 de A: autoreglare, autoconservare si autoreproducere.
    Iar memorarea: Intr-o celula de inchisoare, pe un par de fier se afla vechea unitate a computerului tau (unitate), invelita cu o patura (morfo - de la morfina, somn), respirand greu (functionala) si privindu-te printre elementele patului (elementara). La capul ei se afla o carioca imensa cu sigla PRO TV pe ea (procariota), iar la picioarele ei o alta carioca cu sigla EU (eucariota).
    In coltul opus al celulei e o etajera (prim nivel de organizare), pe care se afla o masinuta de epoca cu nr. 3A inscriptionat pe usa (auto si cei 3 de A), iar langa ea se afla o rigla (autoreglare), o conserva (autoconservare) și un bebelus (autoreproducere).
    Odata ce ai imaginile clare ale acestei celule, cu toate elementele ei, vei avea defintia celulei. Poate ti se pare greu de construit imaginile la inceput, insa cu timpul iti vei dezvolta imaginatia si le vei construi la fel de usor ca si frazele. Iar in timp, odata fixata imaginea de ansamblu a celulei, iti vei aminti definitia ei multa vreme de acum inainte.
    Eu unul, dupa ce am construit scena de mai sus, nu o mai pot uita...
    Sper sa te fi ajutat, macar putin. Urmareste-ne blogul si vei invata multe alte tehnici noi si utile.

    ReplyDelete
  4. Normal ca iti urmaresc blogul de acum.
    Auzi vreau sa te ajut sa populezi acest blog.Cunosc seo foarte bine si te ajut cu cea mai mare placere.

    Acum te rog sa-mi dai o adresa de mail sau un nr de telefon in care sa pot lua legatura cu tine.

    Multumesc si te astpet cu un raspuns.

    ReplyDelete
  5. Poti oricand sa ma contactezi la adresa tehnicidememorare@gmail.com... Multumesc pentru ajutor, este important ca mesajul si tehnicile prezentate sa ajunga la cat mai multe persoane. Utilitatea metodelor este evidenta, indiferent de domeniul de activitate...

    ReplyDelete
  6. Am nevoie de cineva care sa ma indrume, atunci cand ma blochez.Foarte bun exemplul.

    Am constatat ca intampin dificultati la crearea de imagini adecvate, imaginii vii care sa reprduca exact cuvantul si sensul frazei.

    Cam cat timp ti-a luat sa ajungi la nivelul la care esti si sa-mi spui in cat timp poti memora o definitie, sau un curs.

    Te astept cu detalii:)

    ReplyDelete
  7. Draga Gabriel,
    Totul e un joc ce functioneaza in favoarea ta: cu cat te vei antrena mai mult si vei crea mai multe imagini, te vei perfectiona si te vei apropia de o naturalete ce-ti va permite sa memorezi "din mers". Iti recomand sa aplici tehnicile zilnic, in orice situatie - esti in trafic ? Memoreaza numerele de inmatriculare. Esti intr-o sala de curs ? Memoreaza ceea ce auzi, creand imagini spontane, in timp real. Oriunde ai fi, oricand, in orice moment, fa-ti un obicei din a memora cu ajutorul tehnicilor de memorare. Este ca un joc, este amuzant, dar lucrurile sunt cat se poate de serioase cand iti dai seama ca informatiile pe care le retii iti sunt utile pentru scoala sau pentru activitatea profesionala.
    Pentru ca provoci un exemplu personal, marturisesc ca niciodata nu ma simt suficient de antrenat sau pregatit. Trebuie sa exersez zilnic, la fel ca si cum as merge la o sala de forta mentala. In functie de complexitatea materialului, memorarea unei definitii o pot realiza in 4-5 secunde dupa ce am identificat cuvintele-cheie sau in 1-2 minute, daca vorbim de o definite complexa, cu termeni dificili. Corelativ, un curs poate fi memorat repede doar dupa ce te obisnuiesti cu metodele ce-ti devin o a doua natura.
    Chiar daca la inceput ti se va parea ca memorezi mai usor prin repetitia mecanica, aceasta nu dureaza. Peste o saptamana vei uita ceea ce ai acumulat. In schimb, odata legate corect cuvintele-cheie, memorarea cu ajutorul tehnicilor mnemotehnice este de lunga durata sau chiar indelebila, de nesters.
    Oricand si cu orice te pot ajuta, o fac cu placere.

    ReplyDelete
  8. Ma blochez cand am de memorat textul urmator.

    Maduva spinarii

    Substanta cenusie este compacta si dispusa la interior sub forma literei H.Prezinta trei perechi de coarne:

    -Anterioare- contin neuroni somasomotorii ce cordoneaza activitatea musculaturii striate si ai caro axioni constituie radacinile anterioare ale nervilor spinali.

    -Posterioare- contin neuroni somasenzitivi si intercalari ce primesc informatii prin fibre senzitive ale nervilor sinarii.

    Laterale-contin neuroni visceromotorii.Cei situati in partea anterioara a coarnelor laterale coordoneaza motilitatea musculaturii netede, iar cei situati in partea posterioara a coarneor laterale receptioneaza impulsurile de la viscere.

    Iti multumersc:)

    ReplyDelete