Pages

03 March 2013

Spre exemplu...

Am ales să discutăm astăzi despre aplicarea concretă a metodei loci. Spre deosebire de articolele anterioare, vom răspunde unui mesaj concret primit de la un cititor care se confruntă cu dificultăți în implementarea tehnicii de memorare. Așadar, astăzi vom aplica în mod direct ceea ce am învățat.
Iată mesajul cititorului nostru:
"Ma blochez cand am de memorat textul urmator.
Maduva spinarii
Substanta cenusie este compacta si dispusa la interior sub forma literei H. Prezinta trei perechi de coarne:
-Anterioare- contin neuroni somasomotorii ce cordoneaza activitatea musculaturii striate si ai carei axioni constituie radacinile anterioare ale nervilor spinali.
-Posterioare- contin neuroni somasenzitivi si intercalari ce primesc informatii prin fibre senzitive ale nervilor spinarii.
Laterale-contin neuroni visceromotorii.Cei situati in partea anterioara a coarnelor laterale coordoneaza motilitatea musculaturii netede, iar cei situati in partea posterioara a coarnelor laterale receptioneaza impulsurile de la viscere
".

Haideți să vedem (la propriu) cum putem aplica tehnica loci în această situație.

Într-un birou fictiv - sau în propriul vostru birou - observăm pe un scaun fără spătar un schelet însuflețit, aplecat deasupra unui atlas de anatomie. Stând cu spatele la noi, îi observăm cu atenție coloana arcuită spre înainte (măduva spinării), de culoare cenușie și diferită de forma obișnuită a unei coloane - aceasta are forma literei H, ceea ce ne amintește de sigla celebrei firme Hermes.
Craniul scheletului nostru încununează coloana pe care o privim cu uimire, însă și el are o particularitate ciudată: trei perechi de coarne.
Prima pereche de coarne răsare din fruntea craniului (anterioare) și este populată de furnicuțe harnice (neuroni) în permanentă mișcare (somasomotorii). Una dintre furnicuțe le coordonează pe celelalte, fiind voinică și având o musculatură cu striații vizibile (coordonează activitatea musculaturii striate). În spatele ei, o altă furnicuță spală cu detergentul Axion (axioni) spinarea unei alte furnicuțe nervoase (ai carei axioni constituie radacinile anterioare ale nervilor spinali).
Cealaltă pereche de coarne răsare din ceafa craniului (posterioare). Furnicuțele de pe aceste coarne sunt mai gingașe (neuroni somasenzitivi) și țin în mănuțe antene de satelit ( primesc informatii prin fibre senzitive ale nervilor spinarii).
În fine, alte două perechi de coarne sunt laterale, fiind populate de furnicuțe harnice dar visătoare (neuroni visceromotorii). Cele aflate în vârful coarnelor laterale sunt musculoase și lucioase (coordonează musculatura netedă), în timp ce furnicuțele de la baza coarnelor stau întinse pe pătuțuri minuscule, visând și primind șocuri electrice (receptioneaza impulsurile de la viscere).

Imaginea de mai sus, pe cât este de ciudată și de morbidă, pe atât este de eficientă în memorarea cuvintelor-cheie ce compun definiția pe care o memorăm. Este suficient să ne amintim de furnicuțele de pe diferitele categorii de coarne și de trăsăturile lor specifice pentru a avea caracteristicile grupelor de neuroni conținuți de substanța cenușie a măduvii spinării.
Vă sfătuim să utilizați din plin cuvintele-cheie și să le transformați în imagini bizare. Numai așa veți putea memora ușor și veți reține mult timp informațiile dorite.
În speranța că am răspuns atât cititorului nostru, cât și celor interesați de aplicarea concretă a metodei analizate, vă dorim memorare ușoară până la următoarea revedere!

No comments:

Post a Comment